Home > Medische ingrepen > Maagballon

Maagballon

Informatie wat is een Maagballon?
Een Maagballon is een zachte siliconen ballon die via de mond en de slokdarm in de maag wordt geplaatst om overgewicht tegen te gaan. Het is een alternatief voor de maagverkleining en heeft als voordeel dat er geen operatie nodig is. Bovendien is de Maagballon niet blijvend. De ballon wordt na zes maanden verwijderd.
Voor wie is een Maagballon bedoeld?
Mensen met meer dan 15-20 kilo overgewicht aan vet kunnen in aanmerking komen voor een Maagballon. Met een speciale weegschaal wordt het overgewicht aan vet bepaald. Ook voor mensen die na het afvallen steeds weer aankomen (het jojo-effect) kan de ballon een oplossing zijn. De Maagballon in combinatie met het dieet helpt om het streefgewicht vast te houden. De ballon is ook geschikt voor mensen met een extreem overgewicht die geen operatieve ingreep willen. Het plaatsen van de Maagballon alleen is overigens niet voldoende. Bij de behandeling hoort een uitgebreid voedingsadvies en maandenlange begeleiding van een diëtiste. De ballon is dus slechts een onderdeel van het hele behandeltraject om te kunnen afvallen.

Het plaatsen van een Maagballon

Het plaatsen van een Maagballon gebeurt poliklinisch. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. De plaatsing gaat via de mond en slokdarm. Eerst krijgt u een licht slaapmiddel toegediend zodat u van het inbrengen niets merkt. Nadat de ballon is ingebracht wordt hij gevuld met fysiologisch zout vermengd met een kleurstof. Doordat de ballon als het ware in de maag drijft, krijgt men een vol gevoel en zal de eetlust verminderen. De eerste 2 à 3 dagen na het inbrengen van de Maagballon kun je flink misselijk zijn. Na 6 maanden moet de Maagballon weer worden verwijderd. Ook dit gebeurt poliklinisch. Gedurende de 6 maanden ga je onder begeleiding van een voedingsdeskundige werken aan een gezond eetpatroon zodat je flink afvalt en ook na verwijdering van de Maagballon het gewicht stabiel blijft. Ook beweging is een belangrijk onderdeel van het behandelprogramma.

Resultaten afvallen met Maagballon
Gemiddeld verliezen mensen met de Maagballon circa 20% van hun lichaamsgewicht.

Andere Medische Ingrepen om te kunnen afvallen:
Maagband
Maagverkleining
Liposuctie

 
 
© Dieet-Gids.nl – Dieet | Medische ingrepen – Maagballon