Home > Medische ingrepen > Maagband

Maagband

Informatie Maagband

Een Maagband bestaat uit een siliconenring dat tijdens eens operatieve ingreep om de maag wordt geplaatst. Door de Maagband wordt de maag als het ware in tweeën verdeeld. Het bovenste deel van de maag kan door de Maagband maar een beperkte hoeveelheid voedsel bevatten. Ook duurt het langer voordat het eten van de maag naar de darmen gaat. Daardoor heb je dus sneller en langer een verzadigd gevoel en daardoor eet je minder en zul je afvallen.Voor wie is het bedoeld?

De Maagband is bedoeld voor mensen met extreem overgewicht, met zogeheten morbide obesitas (BMI van meer dan 40).

Het plaatsen van de Maagband

Het plaatsen van de band gebeurt tijdens een operatieve ingreep. Via een kijkoperatie en onder algehele narcose. Tijdens de operatie wordt het maagbandje om het bovenste gedeelte van de maag gebracht en vast geklikt. Een klein deel van de maag wordt over het bandje heen gehecht. Zo wordt voorkomen dat de Maagband over de maag kan schuiven. Aan de Maagband zit een slangetje. Dit slangetje wordt uit de buikholte geleidt en verbonden met een reservoirtje. Dit reservoirtje wordt aan het borstbeen gehecht. Hiermee kan men de Maagband als het ware bedienen en groter of kleiner maken. Na het hechten is de operatie klaar.

Operatie Maagband

Het laten aanbrengen van een Maagband is een ingrijpende operatie. De band is een permanente ingreep en wordt in principe blijvend aangebracht. Daarnaast zijn er complicaties mogelijk zoals het kantelen van de band waardoor de toegang tot de maag in het geheel wordt belemmerd. De kans op complicaties wordt ingeschat op zo'n 10%, waarvan 2% op levensbedreigende complicaties. Morbide obesitas is natuurlijk ook zeer bedreigend voor de gezondheid en het welzijn, maar ook een maagband operatie is niet zonder complicaties en dan ook geen operatieve ingreep waar licht over moet worden gedacht.

Resultaten Maagband?

Gemiddeld kunnen mensen maar liefst 30%-60% van hun gewicht afvallen. De Maagband heeft geen invloed op vloeibaar voedsel. Dit kan zonder vertraging de maag passeren. Je moet dus niet te veel calorierijke dranken zoals alcohol, milkshakes, frisdranken met suiker etc te nemen.

Andere Medische Ingrepen om te kunnen afvallen:

Maagballon
Maagverkleining
Liposuctie
 
 
© Dieet-Gids.nl – Dieet | Medische ingrepen – Maagband