Home > Medische ingrepen > Maagverkleining (Scopinaro)

Maagverkleining (Scopinaro)

Informatie Maagverkleining / Scopinaro

Een Maagverkleining of Scopinaro is een grote medische ingreep waarbij de maag operatief verkleind wordt tot nog maar 1/3 deel. Het onderste deel van de maag wordt verwijderd. Daarnaast wordt ook circa 2,5 meter van de dunne darm verwijderd, alsook de gal een de appendix (blinde darm). De behandeling is genoemd naar de Italiaanse arts dr. Scopinaro die de methode heeft ontwikkeld en als eerste heeft uitgevoerd.Voor wie is de Maagverkleining (Scopinaro) bedoeld?

De Scopinaro / Maagverkleining is bedoeld voor mensen met extreem overgewicht en die daarmee vallen in de categorie morbide obesitas (een BMI van meer dan 40).

De Maagverkleining operatie
De Maagverkleining is een ingrijpende operatie. Tijdens de operatie wordt het bovenste deel van de maag verwijderd. De maag wordt daarmee verkleind tot circa 1/3 deel. Ook wordt een deel van de dunne darm verwijderd. Dit verwijderde deel wordt teruggeplaatst en op circa van 50 cm afstand van de dikke darm weer met het overgebleven deel van de dunnen darm verbonden. Op die manier krijg je een soort Y-vormige constructie. Door het verkleinen van de maag vermindert de eetlust. Door het verkorten van de darm wordt de voedselpassage versneld en kunnen ook niet alle voedingsstoffen meer worden opgenomen. Dit leidt normaliter tot enorme gewichtsafname. Door de operatie is de kans op galstenen veel groter. Om die reden wordt ook de gal verwijderd. Ook de appendix wordt verwijderd tijdens de operatie. Na de operatie zijn er ook altijd kansen op complicaties zoals wondbreuken en naadinfecties.

Gevolgen Maagverkleining / Scopinaro

Na de Maagverkleining heb je normaal gesproken veel minder eetlust. Ook de vetten worden veel minder goed opgenomen. Snel en flink afvallen is dan ook het gevolg. Daarnaast worden ook andere voedingsstoffen minder goed opgenomen door het lichaam zoals de vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K). Ook kunnen suiker in voedingsmiddelen en vet na de operatie voor vervelende klachten zorgen zoals krampen, diarree en winderigheid.

Resultaten Maagverkleining / Scopinaro?

Gemiddeld kan men 30% – 60% van het gewicht verliezen.

Andere Medische Ingrepen om te kunnen afvallen:
Maagballon
Maagband
Liposuctie
 
 
© Dieet-Gids.nl – Dieet | Medische ingrepen – Maagverkleining (Scopinaro)