Home > Dieetnieuws > Ongezond eten laat je ouder lijken

Ongezond eten laat je ouder lijken

foto ongezond eten lijkt je ouder lijkenVier slechte leefgewoontes samen, kunnen een mens twaalf jaar ouder laten lijken, blijkt uit recent Brits onderzoek. De vier slechte gewoontes waar het om gaat: roken, teveel drinken, een ongezond dieet en te weinig beweging, laten je bovendien niet alleen ouder lijken, maar vergroten ook aanzienlijk de kans om jong te sterven.
Onderzoek ongezond eten

Wetenschappers volgden twintig jaar lang 5.000 volwassen proefpersonen en verzamelde allerlei gegevens. 314 mensen hielden er alle vier de slechte gewoonten op na. Van hen stierf 29 procent tijdens het onderzoek. Van de 387 mensen zonder een van de vier slechte gewoontes stierven er in diezelfde periode maar 8 procent.

Hoe slecht is slecht eten?

De wetenschappers hadden voorafgaand aan het onderzoek de vier slechte gewoonten geformuleerd: het roken van tabak, meer dan drie alcoholische drankjes per dag voor mannen of meer dan twee voor vrouwen, minder dan twee uur fysieke beweging per week en minder dan drie keer per week fruit en groente op tafel.

Twaalf jaar ouder lijken

De combinatie van slechte gewoonten bleek niet alleen dodelijk. Het maakte mensen ook flink ouder. Gemiddeld zagen de proefpersonen met slechte gewoonten er zo’n twaalf jaar ouder uit dan de proefpersonen zonder de genoemd slechte gewoonten. De Britse proefpersonen waren gemiddeld 44 jaar oud. De mensen die gedurende het onderzoek stierven, hadden veelal een hartziekte of kanker. Beide aandoeningen hangen nauw samen met een ongezonde levensstijl.

Gezonde levensstijl

Volgens de onderzoekers onderstreept deze studie hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. De onderzoekers benadrukken dat dat niet moeilijk hoeft te zijn, want twee uur beweging per week, drie keer per week fruit en groente, stoppen met roken en maximaal 2 alcoholische drankjes per dag is al voldoende om als gezond bestempeld te worden. ‘Je hoeft niet extreem te zijn om in de gezonde categorie te vallen', zeggen de onderzoekers. Een gezonde levensstijl kan dan wel geen lang en gelukkig leven garanderen, maar de kans daarop wordt met een gezonde instelling wel veel groter.

 
 
 

© Dieet-Gids.nl – Dieet | Dieetnieuws – Ongezond eten laat je ouder lijken