Home > Dieetnieuws > Snacken maakt niet iedereen dik

Snacken maakt niet iedereen dik

foto Snacken maakt niet iedereen dikNiet iedereen wordt van snacken dik, tenminste, als je jong en slank bent. Dit is de conclusie van onderzoekers van Wageningen University. Promovendus Mirre Viskaal-van Dongen en hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Kees de Graaf onderzochten het effect op het lichaamsgewicht van energierijke snacks zoals pinda's of chocoladerepen en energiearme snacks zoals fruit. Ook keken de onderzoekers naar het tijdstip van snacken: tussendoor of bij de maaltijden. De proefpersonen waren verder vrij om te eten wat ze wilden.

Van snacken word je dik?
‘Het idee is dat je van snacken dik wordt', zegt de Graaf. ‘We hadden dan ook verwacht dat energierijke snacks tussendoor zouden leiden tot een verhoging van het lichaamsgewicht, een inkopper.' Maar de resultaten van het onderzoek verrasten De Graaf. Er was geen verschil in gewicht tussen proefpersonen die energierijke of energiearme snacks aten tijdens hun dieet.

Compenseergedrag
Dit geeft volgens onderzoeker De Graaf aan dat de proefpersonen het snacken goed compenseren door minder andere dingen te eten. Volgens De Graaf speelt de relatief lage leeftijd van gemiddeld 22 jaar van de proefpersonen mogelijk ook een rol in de resultaten. ‘Het zou interessant zijn de proef te herhalen met wat oudere proefpersonen of bij mensen die gemakkelijk overgewicht ontwikkelen', aldus de hoogleraar.

 
 
© Dieet-gids.nl – Dieet | Dieetnieuws – Snacken maakt niet iedereen dik