Home > Dieetnieuws > Voedingscentrum waarschuwt voor dr. Frank Dieet

Voedingscentrum waarschuwt voor dr. Frank Dieet

waarschuwing dr frank dieetHet Voedingscentrum waarschuwt voor het dr. Frank dieet. Het gehypte eiwitrijke dieet van dokter Frank, waarin het eten van koolhydraten – zoals in brood, pasta of aardappelen – taboe is, mag dan op korte termijn snel resultaat leveren met afvallen, maar het effect op de lange termijn is onbewezen. Volgens het Voedingscentrum is het met alle vermageringsdiëten eigenlijk hetzelfde. Er wordt één bepaalde groep voedingsstoffen weggelaten, waardoor je misschien snel kilo’s kwijtraakt, maar ook tal van waardevolle stoffen mist. Bij het dr. Frank dieet zorgen de eiwitten, zoals vlees en kaas, voor een verzadigd gevoel en je minder trek hebt, maar je mag in dat dieet vrijwel geen koolhydraten hebben, zoals brood.
Volgens het Voedingscentrum is dat geen goed idee omdat het een enorm belangrijk product is, alleen al vanwege de vezels waaraan veel consumenten in Nederland en België al vaak een tekort hebben. Dat geldt voor brood maar volgens het Voedingscentrum ook voor groente en fruit, omdat ze hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Bovendien zorgt vezelrijk brood óók voor een verzadigend gevoel.
Goede koolhydraten en Dr. Frank Dieet

Volgens het Voedingscentrum doen diëtisten en dokters die aardappelen, pasta en brood in de ban doen en over één kam scheren met suiker dit volledig onterecht, want koolhydraten in brood is zetmeel. Producten met complexe koolhydraten, zoals brood, bevatten meestal ook nog veel vezels, vitamines en mineralen, die niet in suiker zitten. Brood levert dus niet alleen energie, maar ook veel belangrijke voedingsstoffen. Zes boterhammen eten is dus helemaal geen probleem tijdens dieten. En extra brood en fruit, als tussendoortje, is ook prima. Het Voedingscentrum adviseert vooral te stoppen met zoete en vette, vaak calorierijke producten tussendoor als je wilt afvallen.

Is Eiwitdieet van dr Frank gezond of ongezond?

Het Voedingscentrum erkent dat je van een eiwitrijke voeding wat gemakkelijker afvalt. Maar alleen maar wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Het dr. Frank dieet levert veel minder koolhydraten dan een gezonde voeding zoals dat volgens de Gezondheidsraad geldt. De Gezondheidsraad vindt dat gezonde voeding niet alleen uit eiwitten moet bestaan, maar ook uit vetten en koolhydraten. De Gezondheidsraad adviseert een verhouding van 10 tot 25% eiwitten, 20 tot 35% vetten en zelfs 40 tot 70% koolhydraten. Die zitten in volkoren producten, zoals brood en aardappelen. Het Voedingscentrum adviseert dan ook vooral gevarieerd en gezond te eten met de bekende Schijf van Vijf als uitgangspunt. Negen van de tien mensen die te zwaar zijn vallen alleen daarmee al af, aldus de woordvoerster van het Voedingscentrum.

Voldoende beweging

Daarnaast wijst het Voedingscentrum op het belang van dagelijks bewegen naast de gezonde voeding. Met voldoende beweging blijft spiermassa in tact. Heb je meer spieren dan verbrand je meer calorieën. Een gezonde leefstijl is gezond eten en gezond bewegen.

Bron: Medical Facts
 
 
© Dieet-Gids.nl – Dieet | Dieetnieuws – Voedingscentrum waarschuwt voor dr. Frank Dieet