Home > Voedingsstoffen

Voedingsstoffen

Gezondheid en voeding hangen erg met elkaar samen, dat weten we allemaal. We weten door wetenschappelijk onderzoek nu dat er circa vijftig voedingsstoffen noodzakelijk zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij tal van fysiologische functies die nodig zijn voor de levensprocessen van de mens, zoals opbouw en reparatie van het lichaam, energievoorziening en het regelen van alle processen die in het lichaam plaats vinden. Deze voedingsstoffen zijn: eiwitten (aminozuren), koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Ook water en voedingsvezels zijn essentiële voedingsbestanddelen. Voedingsvezels zijn de onverteerbare delen van plantaardige producten die zorgen voor een goede werking van de darmen. Water is nodig voor het transport van de voedingsstoffen en afvalstoffen en voor de temperatuurregeling. Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan zestig procent uit water.
Macro-voedingsstoffen
Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn de zogenaamde macro-voedingsstoffen genoemd. Ze worden macro-voedingsstoffen genoemd omdat het lichaam er relatief veel van nodig heeft. De hoeveelheden eiwitten, vet en koolhydraten worden dan ook gemeten in grammen. Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn als het ware de brandstof voor het lichaam. Zonder eiwitten, koolhydraten en vetten kan het lichaam gewoonweg niet functioneren. Ze leveren de benodigde energie. Eiwitten zijn daarnaast ook nog eens noodzakelijk voor de opbouw en onderhoud van onze organen, spieren, hormonen en enzymen, ons zenuwstelsel en ons bloed.

Micro-voedingsstoffen
Naast de macro voedingsstoffen kennen we ook zogenaamde micro-voedingsstoffen. Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn de micro-voedingsstoffen. Vitamines, mineralen en spoorelementen leveren op zich geen energie, maar ons lichaam heeft ze nodig om de energie uit de macro-voedingstoffen en de aminozuren uit eiwit te kunnen halen. Vitaminen, mineralen en spoorelementen helpen ook bij veel processen in het lichaam. De hoeveelheden van de micro-voedingsstoffen worden aangegeven in milligrammen (mg) of microgrammen (mcg).