Home > Voedingsstoffen > Vitamines

Vitamines

We weten allemaal dat vitamines heel belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines zijn zogenaamde chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Vitamines spelen onder meer een rol bij de ontwikkelen, het goed functioneren en het herstel van ons lichaam. Ons lichaam kan zelf geen vitamines maken en is dus aangewezen op voeding waar het van nature in zit. Ook kunnen we vitamines halen uit voedingssupplementen zoals multivitamines.

13 soorten

Er zijn dertien vitamines die weer onderverdeeld zijn in vetoplosbare en de wateroplosbare vitamines.Vetoplosbare vitamines

Er zijn 4 vetoplosbare vitamines. Dit zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in ons lichaamsweefsel worden opgeslagen.

Wateroplosbare vitamines

Naast de vetoplosbare vitamines zijn er 9 wateroplosbare. Dit zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. De wateroplosbare vitamines zitten in het vocht van de voedingsmiddelen. Het lichaam kan de meeste wateroplosbare vitamines niet goed opslaan. Wat we niet nodig hebben, verlaat het lichaam dan ook via de urine.

Vitaminetekort

Bij een gezonde, gevarieerde voeding zal een gevaarlijk vitaminentekort in principe niet voorkomen.

 
 
© Dieet-gids.nl – Dieet | Vitamines